Как да ям каквото си поискам, без да напълнея по Коледните празници?

от Михаил Димов

Знаеш ли, че качваме средно по 2кг само в периода Коледа - Нова година. Това е времето от годината, когато сякаш всичко ни е позволено и си даваме почивка от диети, стрес, работа, тренировки и го прекарваме в мързелуване, ядене и пиене.

Повечето хора вярват, че могат или да се ограничават по празниците или да се примирят с допълнителните килограми и да мислят, как да се отърват от тях, след това. Но не трябва да е така.

Всъщност можеш да ядеш каквото си поискаш и да не качваш килограми. Как?

Целта ни за празниците: да ядем колкото искаме от каквото си искаме и хранителните вещества да отидат или в мускулите или да излязат от тялото ни по най-бързия начин. Никой не иска тези хранителни вещества да се застояват достатъчно дълго в тялото, за да се натрупат като мазнини.

Най-важната ни задача: да контролираме инсулина. Инсулинът има изключително много роли в човешкото тяло, но тук ще разгледаме само една от тях. Той е отговорен за транспортирането на хранителните вещества до клетките на мускулите, черния дроб и мастните клетки. Когато инсулинът работи ефективно, клетките в тялото ти са настроени за складиране на хранителни вещества, което е и нашата цел. Но за това е много важно кога се повишават нивата на инсулин в кръвта – ако е в правилното време, хранителните вещества ще попълнят енергийните резерви в клетките на черния дроб и мускулите, в противен случай – те ще отидат като резерва в мастните клетки.

Хронично високите нива на инсулин имат нежелани последици, и се наричат с едно име - инсулинова резистентност. Това означава, че когато инсулина се опита да отключи клетките, за да влязат хранителните вещества в тях, системата не работи. Тогава тялото произвежда още инсулин, за да нахрани клетките си и така циркулират все по-големи и по-големи количества инсулин в кръвта. И това не е никак, ама никак хубаво. Не искаш в тялото ти да циркулира повече инсулин отколкото е нужно.

Когато произвеждаш повече инсулин все по-малко храна успява да влезе в клетките на мускулите и черния дроб, защото стават резистентни към него. И тъй като не могат да влязат там, тялото смята, че енергийните им резерви са попълнение и изпраща инсулина да отключи най-нежеланите клетки от тялото, в които да складира хранителните вещества - мастните. Просто няма друг избор.

Сега разбираш, че

няма много голямо значение колко калории приемаш,

защото ако тялото ти не може да ги използва ефективно, те винаги ще се трупат като мазнини.

Въпроси до тук? Прочети още един път по-горните редове ако искаш. Ще изчакам… :)

Накратко основните ни цели:

 • да направим тялото си по-чувствително към инсулина, за да си свърши по-качествено работата, и да не се налага да изпраща хранителните вещества в масните клетки
 • да не караме тялото да произвежда постоянно инсулин, защото се храним прекалено често
 • да не караме тялото да произвежда огромни количества от него, защото похапваме тестени храни и сладко

Така, до тук добре. Надявам се вече си задаваш въпроса - как можем да постигнем това?

Ето го и планът:

 1. Пропусни закуската. Може би ще ти е трудно да го преглътнеш, но си живял в заблуда - закуската не е най-важното хранене. Няма да навлизам в подробности, ще кажа само, че ако си буден 16 часа на денонощие, и прекарваш 16 часа в храносмилане на ден, вместо да речем 12 или дори 8, се подсигуряваш по-голямата част от хранителните вещества да отидат в мастните клетки, а не за енергия.
 2. Ако смяташ да ядеш сладко и тестени храни този ден, преди първото ти хранене за деня изяж някакъв плод. Какъвто и да е. Плодовете съдържат фруктоза - плодова захар. Ако искаше да сваляш килограми, бих ти препоръчвал да избягваш плодовете и фруктозата, но в този случай ще ти е от полза. Фруктозата се обработва в тялото по-много по-различен начин от другите захари. Но едно от свойствата й е да не позволява на нивата ти на инсулин да скачат до небесата - ще ги поддържа в норма. Всъщност малко по-високи от нормата, но ще са постоянни, което в този случай ни е много по-важно. Бих предпочел някакъв цитрусов плод пред бананите, защото бананите ще те накарат да задържиш храната по-дълго в теб, а цитрусовите подпомагат перисталтиката.
 3. Яж 3 пъти на ден. Защо 3 пъти? Всъщност няма нищо магическо в това да ядеш 3 пъти на ден, но решава един много важен проблем. Повечето хора сме свикнали да похапваме някакви неща, между “сериозните” ни хранения. Честите хранения, означават, постоянно висока кръвна захар, което е рецептата за катастрофа. Създаваме перфектните условия за трупане на мазнини. Ииии забрави всички онези глупости, че трябва да се храниш на малки порции през 2-3 часа и да имаш 5-6 или дори 7 хранения на ден. Мога да ти изброя поне 10тима приятели, които го спазват и не са с тела на гръцки богове :)
 4. Яж бавно. Знаеш ли, че на тялото му трябват 15 минути, за да изпрати нужните сигнали до мозъка и той да възприеме, че вече не е гладен? А какво количество калории могат да се приемат за тези 15мин, докато тялото осъзнае, че вече не е гладно, направо не ми се мисли… Все пак са семейни празници. Не бързай. Наслаждавай се на вкусната храна и на компанията, в която си.
 5. Играй. Движи се. Разхождай се. Не прекарвай празниците само на масата и пред телевизора. Забавлявай се.

  Не е нужно да тренираш, а просто да се движеш. Знаеш ли, всъщност в мускулните клетки се съдържа един протеин с името GLUT-4 (Glucose Transporter Type 4). Този протеин е транспортен агент, който подпомага усвояването на хранителните вещества от клетките, когато нивата на инсулин са ниски. Доказано е, че мускулните контракции стимулират клетките да изпращат този протеин към повърхността си (т.е. към клетъчните стени). Което означава - повече хранителни вещества в мускулите, по-малко в мастните клетки. Дори и 5 минутна разходка преди или след хранене ще е по-добре от нищо.

 6. Храни се предимно с домашно приготвена храна. Тук няма нищо специално, просто хранителната индустрия е направила така, че имаме достъп до всякакви храни лесно, бързо и евтино. Ако трябва сам да приготвяш всичките сладки, сладоледи, торти, пържени картофи, сокове и т.н., които ядеш - със сигурност ще ги приемаш по-рядко. Отнемат време за приготвяне им и със сигурност са по-здравословни - най-малкото ще се замислиш какви съставки слагаш, и ще пропуснеш всичките химикали, които ще направят храната с дълъг живот.

Това е. Храни се само 3 пъти на ден и пропусни закуската. Хапни някакъв цитрусов плод преди първото ти хранене за деня, ако ще ядеш сладки неща. Яж бавно и се движи повече. Храни се предимно с домашно приготвена храна. Това ще ти позволи да не се ограничаваш и да се отпуснеш повече по време на празниците.

Тези съвети не ти позволяват обаче да стигаш до крайности. Ще ти дадат свободата да ядеш каквото си искаш, без да се притесняваш, но няма да ти помогнат ако си решил да превърнеш всеки ден от коледните празници в състезание - колко храна и алкохол мога да погълна най-много. Като всяко нещо и това си има граници.

Тези съвети не са ти достатъчни и искаш още? Много хора смятат, че времето преди и по време на празниците не е подходящо за диети. Прекалено много изкушения дебнат от всякъде. Всъщност, можеш да направиш нещо страхотно за себе си, в седмиците преди коледните празници. Можеш да използваш времето преди коледните празници, за да рестартираш тялото си, най-вече да възстановиш инсулиновата си чувствителност, зaа да е още по-ефективно тялото ти в усвояването на храната и да няма никакъв риск от напълняване по време на празниците.

Как да рестартираш тялото си? Запиши се за безплатен тестов период в курса. Първата част е точно тази. Ще ти помогне да възстановиш чувствителността на тялото си към инсулина, в няколко лесни стъпки и няма да ти коства абсолютно нищо.

Следващ Пост: Как и какво говори тялото ти?

Искаш още?

Ако статията ти е харесала и искаш още - харесай страницата ни във Facebook, за да научаваш кога е излязла нова статия, както и тонове друга интересна информация.

Не защитени от авторско право

Статиите и материалите в сайта не са защитени от авторското право. Те са създадени с цел да помагат, да са полезни, да се разпространяват и да достигнат до колкото се може повече хора по какъвто и да е начин. Сподели ги с приятели, сподели ги с читатели - не е нужно разрешението ми.

Признанието и споменаването на източника са високо ценени, но не са задължителни.

Ако сметнеш, че ще е полезно и ще помогне на някой - просто го направи.