Грозната истина за ОТСЛАБВАНЕТО!

от Михаил Димов

Много хора твърдят, че дефиницията за лудост е да правиш едно и също нещо отново и отново, и да очакваш различен резултат - всеки път.

Когато става дума за изгаряне на телесни мазнини и нашето здраве, мога да кажа, че сме готови за освидетелстване. Жълтите книжки са ни просто в кърпа вързани.

Колко калории можем да преброим?

Колко различни диети ще трябва да пробваме, в търсене на “магическата”?

Колко километри можем да избягаме на пътеките?

Колко програми за “5 минутни плочки” можем да пробваме?

Абсолютна ЛУДОСТ!

Най-вероятно вярваш, че изгарянето на излишните мазнини е просто въпрос на приети и изразходени калории. Ако е така, се приготви за сблъсък със суровата действителност.

Всички ни учат, че ако искаме да изгорим излишните мазнини трябва да приемаме по-малко калории и да изразходваме повече. Яж по-малко и тренирай повече. Това е съобщението, с което ни заливат отвсякъде. Фитнес инструктори. Диетолози. Всякакви модерни списания и сайтове. Дори здравната индустрия.

Яж по-малко и тренирай повече.

Пристрастени сме към това съобщение. Смятаме го за решението на всичките ни здравни проблеми. А решението за човек, който не получава резултатите, които иска – да яде дори още по-малко и да прекарва още повече време в тренировки.

Време е всички да се събудим! Тази схема НЕ РАБОТИ! Никога не е работила и никога няма да сработи. Ако работеше, нямаше да прекарваме толкова време в търсене на някоя “нова” диета, “нова” хранителна добавка, “нова” фитнес програма, която да ни предостави РЕШЕНИЕТО.

Надали съм единственият, на който му прави впечатление, че хората по пътеките и крос-тренажорите са едни и същи, и не постигат никаква външна промяна с времето. А малкото, които имат някакъв резултат, след това изчезват със седмици, за да се върнат дори по-дебели от преди.

Най-вероятно мога да използвам пръстите само на едната си ръка, за да преброя наистина дълготрайните трансформации, които съм видял с очите си. Хората, които са се отървали от излишните мазнини и продължават да се поддържат така.

Ти колко можеш да изброиш?

Може би разбираш какво имам в предвид?

Надали само аз забелязвам как

колкото повече тренираш, толкова по-гладен ставаш.

Или пък това, че

колкото повече ограничаваш калориите си, толкова по-бавен става метаболизма ти.

Малко е иронично, че изтъкваме същия този бавен метаболизъм като първоизточник за натрупаните килограми. Има много добра причина за всичко това, но решението не се крие в по-малкото калории и повечето време, прекарано в тренировки. Опитваме се да решим проблема с нещо, което представлява самия проблем. А това е невъзможно!

Тогава какво ще е решението на тази лудост? Трябва просто да се откажем от всичко и да нападнем най-близкия МакДоналдс? Или пък да се откажем окончателно от картата си за фитнес? Абсолютно НЕ.

Но трябва да приемем, че решението се намира отвъд самия проблем. Отърваването от излишните мазнини и здравето ни като цяло НЕ са просто диета и тренировки. Те са малка част от един огромен пъзел. Като капак на всичко – начинът, по който се храним и тренираме, с цел по-добро здраве и с цел да изгорим излишните мазнини, в момента е ужасно сбъркан. Основава се на твърдения, които противоречат не само на науката, но и на здравия разум.

Проблемът обаче идва от това, че искаме ПРОСТО да се отървем от излишните килограми. За това искаме – ПРОСТО хранителен режим и тренировъчен план. Но за съжаление, хората които наистина могат да помогнат и да решат тези проблеми не работят по този начин. Защо ли? Защото излишни мазнини са рядко единственият ни проблем. Хората, които имат проблем с излишните мазнини нямат просто проблем с това, че приемат повече калории и горят прекалено малко от тях. Повечето от тях имат проблеми със заспиването и с качеството на самия сън. Имат проблеми с либидото. Проблемите с храносмилането са почти винаги на лице. Не могат да мислят ясно. Спомените им са неясни. Ръцете и краката им са студени. Вечно са гладни. Обзети са от неконтролируем глад за сладко, който е най-силен вечер.

Звучи ли ти познато?

Навсякъде ни повтарят, че трябва да отслабнем, за да сме по-здрави. Но всъщност, трябва първо да се погрижим за здравето си, за да можем да отслабнем. Интересна концепция, нали? Но повечето от нас дори не се замисляме над това. Някак си смятаме това, как изглеждаме външно за нещо различно от вътрешното ни здраве. Тук идва ироничната част. Трябва да се отървем от кантара и огледалата в домовете си. Да се фокусираме върху това да водим по-здравословен начин на живот. Едва тогава ще постигнем и визуално всичко, което желаем.

За съжаление цялата тази концепция за по-добър и здравословен начин на живот ни е чужда. Всъщност, до толкова чужда, че дори не знаем какво означава и какво представлява.

Формулата за по-добър живот е много проста. Но трябва да те предупредя. Ще изисква от теб извършването на някои неща. Няма магически хапчета, които да свършат работата вместо теб. Няма 5 минутни тренировки, които да ти покажат прекия път към успеха. Трябва просто да направиш промени в начина си на живот.

Съжалявам, но това е част от сделката.

Тези промени се разпростират отвъд диетите и тренировките. Включват често пренебрегвани неща като качествен сън, контролиране на стреса, вслушване в тялото си, детоксикация и подобряване на храносмилателната система. Това са истинските съставки на рецептата за здраве, за дълготрайно отслабване и по-малко болести.

Но трябва да знаеш, че тези съставки са зависими една от друга. Ако прецакаш дори една от тях, това означава, че прецакваш и останалите.

Ако тези промени в начина ти на живот не са достатъчно модерни и секси за теб, не знам какво да ти кажа. Ако смяташ, че трябва да правиш определени неща във фитнеса, за да те смятат за готин. Ако смяташ, че трябва да си на някоя “модерна” диета, която е толкова сложна и ограничителна, че само “герой” би я издържал и това е статуса, който търсиш в обществото, най-вероятно нямаш нужда от тази промяна.

Постове от тази поредица:

  1. Грозната истина за ОТСЛАБВАНЕТО!
  2. Голямата, дебела ЛЪЖА за Калориите!
  3. Защо диетите ни правят по-дебели?
  4. Отслабването Невъзможно 1: Лептинова резистентност
Предишен Пост: Как и какво говори тялото ти?Следващ Пост: Голямата, дебела ЛЪЖА за Калориите!

Искаш още?

Ако статията ти е харесала и искаш още - харесай страницата ни във Facebook, за да научаваш кога е излязла нова статия, както и тонове друга интересна информация.

Не защитени от авторско право

Статиите и материалите в сайта не са защитени от авторското право. Те са създадени с цел да помагат, да са полезни, да се разпространяват и да достигнат до колкото се може повече хора по какъвто и да е начин. Сподели ги с приятели, сподели ги с читатели - не е нужно разрешението ми.

Признанието и споменаването на източника са високо ценени, но не са задължителни.

Ако сметнеш, че ще е полезно и ще помогне на някой - просто го направи.